Sakkaro getest! Eindeloos plezier voor de hele familie

Sakkaro is een geometrie spel bestaande uit 15 onderdelen. Voeg de 15 onderdelen samen en het speelplezier wordt eindeloos.

Waaruit bestaat sakkaro?
– 1 blauwe diamantvorm
– 2 groene diamanten
– 3 gele diamanten
– 4 oranje diamanten
– 5 rode diamanten
– een ideeënboekje met meer dan 100 voorbeelden

Wat kan je met sakkaro allemaal doen?
Stapelen!
Plaats de verschillende diamantvormen op elkaar en bouw hoogste en mooiste toren. Je kan zowel horizontaal als verticaal aan de slag gaan.

Nestelen!
Nestelen noem je wanneer je een kleinere vorm gaat plaatsen in een grotere vorm waarin het stukje helemaal in past. Op deze manier creëer je nog meer mogelijkheden om te gaan stapelen.

Patronen maken!
Door de onderdelen plat op de tafel te plaatsen kan je eindeloos mooie patronen gaan maken.

Nu in de praktijk!
De uitleg is mooi natuurlijk maar wat kan je nu eigenlijk mee in de praktijk. We beginnen bij de jongste kinderen.

Sakkaro is voor kinderen vanaf 3 jaar maar wij lieten hem, onder toezicht, uittesten door een kindje van 16 maanden oud. Zij ging de blokken gewoon op elkaar passen. Ze had al snel door dat je van groot naar klein en van klein naar groot kon stapelen maar ook dat verschillende vormen in elkaar pasten. Een heel leuk alternatief voor de klassieke stapeltoren en wat nog leuker is… Uit sakkaro groeit ze niet zo snel uit.

Want de volgende leeftijd die aan de slag ging was een kleuter van 3.5 jaar oud. Hij stapelde van groot naar klein, van klein naar groot, sorteerde de onderdelen op kleur, maakte de leukste torens, combineerde eindeloos. Hij benoemde ook de kleuren waardoor ook zijn taal werd gestimuleerd. Nog leuker werd het toen hij met sakkaro ging spelen op de lichtbak of met een zaklamp er doorheen ging schijnen.

Toen werd sakkaro doorgegeven aan twee jongens van 7 en 8 jaar oud. Zij bouwden om beurten torens na uit het voorbeeldenboekje. Niet altijd zo eenvoudig als ze dachten. Er moest goed nagedacht worden over hoe je de onderdelen moest plaatsen zodat ze niet zouden omvallen. Sommige voorbeelden uit het boekje hadden ook verborgen onderdelen om de toren steviger te maken en die moesten ze dan natuurlijk helemaal zelf gaan ontdekken.

En sakkaro is niet enkel voor kinderen want we lieten ook enkele volwassenen met sakkaro aan de slag gaan. De moeilijkste torens uit het ideeënboekje werden gebouwd en dat natuurlijk om de beurten met de klok er naast zodat het een heuse wedstrijd werd. Met meerdere sakkaro’s kan je het natuurlijk helemaal tegen elkaar gaan opnemen.

Wat werd er eigenlijk geleerd tijdens het spelen met sakkaro?
– Door het plaatsen van de onderdelen werd de fijne motoriek gestimuleerd.
– Het benoemen van kleuren stimuleerde dan weer de taal. Ook de trappen van vergelijking konden geoefend worden want het ene onderdeel is groot, maar het andere groter, …
– Maar voor je de kleuren kan benoemen, moet je natuurlijk de kleuren leren.
– Probleem oplossend denken is ook zeker uitgebreid aan bod gekomen na het spelen van sakkaro.
– Dat spelend leren leuk is!

Uit de uitgebreide testronde werd 1 ding heel erg duidelijk. Sakkaro zorgt voor eindeloos speelplezier bij jong en oud en hij oogt nog mooi ook. Als je er dan ook even niet mee speelt, staat hij wel heel erg leuk op de kast.

Volg je ons ook op facebook en instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *